Іллічівськ. Малодолинська ЗОШ І-ІІІ ступенів

  





МОН поділяє занепокоєність щодо якості підручників

28.11.2020
Відомство змінить систему експертизи підручників та підвищить відповідальність видавництв

Джерело: https://osvita.ua/school/https://osvita.ua/school/

 

Міносвіти планує змінити систему експертизи шкільних підручників, вдосконалити порядок організації навчання експертів, які їх відбирають та підвищити рівень відповідальності видавництв.

Про це йдеться у повідомленні МОН, що пов'язане із випадками помилок в підручниках, які надруковані в Україні протягом останніх років.

«Міністерство освіти і науки України цілком поділяє занепокоєність громадськості щодо наявності помилок, неточностей та недоречного контенту в шкільних підручниках, які надруковані протягом останніх кількох років», - наголошують у Міносвіти.

Окрім того, у відомстві зазначають, що основними чинниками, які призвели до критичної ситуації є те, що автори й видавництва фізично не встигають якісно підготувати та відредагувати свої підручники.

Також підручники впроваджуються у шкільну практику без належної апробації, що певний час використовувалася з метою вивчення якості підручників.

«Відповідно до чинного Порядку конкурсу автори подають частину матеріалів підручника у видавничій верстці, а частину – в рукописі, що не дозволяє цілісно оцінити майбутнє видання, тому на етапі оцінювання підручників експертами Конкурсного відбору виявляються не всі методичні, фактологічні та граматичні помилки й недоречності», - повідомляють у МОН.

Зважаючи на це, відомство розпочало перегляд чинної системи експертизи шкільних підручників, у межах якого передбачено й удосконалення нормативної бази про конкурс підручників серед авторів.

«Зусилля Міністерства також будуть спрямовані на вдосконалення порядку організації навчання експертів, які відбирають підручники. Вони мають отримувати належну оплату за свою роботу та нести відповідальність за контент», - повідомляють у відомстві.

Водночас у Міносвіти зауважують, що мають місце факти недобросовісного виконання зобов’язань деякими видавництвами, які економлять на фахових редакторах і, користуючись ситуацією терміновості, допускають до видання неякісно вичитані підручники. Хоча за угодою, укладеною з видавництвами, саме на них та авторів покладається відповідальність за якість підручників.

«Тому МОН пропонуватиме підвищити рівень відповідальності видавництв щодо якісної підготовки підручників за кошти державного бюджету», - підкреслили в освітньому відомстві.

Міністерством освіти і науки вже надано доручення профільним науковим установам опрацювати питання зміни процедури й змісту експертної оцінки підручників під час їх конкурсного відбору.